Lietuva eina "Camino Lituano" keliu

Atgal

Lietuva eina "Camino Lituano" keliu

2023-04-30

Balandžio 29 dieną visa Lietuva keliavo “Camino Lituano” keliu. Joniškio rajone žygeiviai keliavo maršrutu Kalnelis - Joniškis – Gataučiai.

Žygio dalyviai turėjo galimybę palikti auto transporto priemones finišo taške, iš kur autobusu buvo nuvežti į starto vietą- Kalnelio parko estradą.

Žygio pradžioje išdalinti žemėlapiai, atmintinės, lankstinukai, norintys rinkti antspaudus-  įsigijo piligrimo pasus.

42 žygeiviai po registracijos patraukė Povilo Mikalajūno “Gyvos ugnies virtuvės” link, kur jau garavo sveikuolių košė ir miškinių mėtų arbata. Pasistiprinus prasidėjo savarankiškas žygis, dalyviai galėjo savo greitį rinktis patys, o išdalintos atmintinės davė gaires apie suplanuotas pramogas. Savarankiškai pasivaikščiojus Joniškio mieste, žygeiviai patraukė Ežeikių kaimo link, kur savo “ežiukų” sodyboje pasitiko Stasys Grunskis ir Ziniūnių kaimo seniūnaitė Danutė Žigulienė ir svetingai vaišino namine duona, medumi.

Jakiškių koplyčioje pasitiko jakiškietė Janina ir papasakojo apie koplytėlę, o Jakiškių folkloro kolektyvas “Ramulė” sujaudino gražiausiomis giesmėmis.

Kitoje stotelėje- Jakiškių dvare, mus pasitiko dvaro šeimininkė Meilė Zaleckienė. Dvaras pastatytas vokiečių baronų Koškulių dar 1898 m. ir šiandien prikeltas naujam gyvenimui. Jakiškių dvaro šeimininkė dvaro istorijomis, savo nuoširdumu tiesiog pavergė žygio dalyvių širdis.

Linksmoji piligriminio kelio dalis buvo “Saulėtųjų naktų” sodyboje, kur buvo žygio pabaiga. Ten pavargusių žygeivių laukė Gataučių kaimo bendruomenės narės Justinos ant laužo gaminama vakarienė, po jos-  Joniškio kultūros centro Kirnaičių skyriaus folkloro ansamblis “Klėčia”ir Bariūnų kaimo kapela “Jazminai” "užkūrė" tikrą vakarėlį, kuriame visi, nors ir pavargę, šoko ir dainavo iki sutemų.

Buvo nuostabus laikas, daug bendravimo, šilumos ir apsikabinimų, nuoširdaus juoko.

Žygio organizatoriai: Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras, sodybos “Saulėtosios naktys” šeimininkai, Gataučių kaimo bendruomenė, Camino Lituano bendruomenė.