Skulptūros Barborai Žagarietei pastatymas – visų mūsų rankose

Atgal

Skulptūros Barborai Žagarietei pastatymas – visų mūsų rankose

2020-12-02

Ištarus Barboros vardą Žagarėje, niekam nekyla klausimų, apie ką kalbama. Vieša, jau kelis šimtmečius iki mūsų dienų tebesitęsianti pagarba ir pamaldumas į Žagarės Mergelę, susijęs su tikėjimu, kad ji, kaip angelas, globoja ir saugo visus, kas tik kreipiasi į ją ir prašo jos malonių. Ši istorija prasidėjo nuo to, kai XVII a. pirmoje pusėje dvarininkų Umiastauskių šeimoje gimė ir augo Barbora Umiastauskaitė (1628-1648). Garsas apie jautrios, geros širdies ir kilnios dvasios mergelės Barboros dosnumą ir gailestį neturtingiems žmonėms, apie jos daromus stebuklus iš lūpų į lūpas sklido ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Pasakojimai apie Barboros Žagarietės globą pasiekė ir mūsų dienas. Iki šiol pagarbiai menama Barbora Žagarietė, dar vadinama Žagarės stebuklų mergele. Tikimąsi, jog kitąmet Žagarėje Švėtės upės pakrantėje prie Senosios Žagarės bažnyčios iškils skulptūra šiai Dievo Tarnaitei.
 
Žagarės regioninio parko direkcija, siekdama išsaugoti istoriją ir žmonių atmintį, dar 2013 m. teikė paraišką Kultūros ministerijai skulptūros „Barbora Žagarietė“ sukūrimui, išliejimui ir pastatymui Žagarėje. Skulptūros pavyzdį sukūrė kraštietis skulptorius šviesaus atminimo Romualdas Kvintas, tačiau tuomet skulptūros pastatymui lėšų neskirta. Direkcijos tikslas – įgyvendinti visus parengtus projektus iki galo, todėl už 2020 m. Vyšnių festivalio koncertinės programos bilietus surinktos lėšos skirtos bronzinės maždaug dviejų metrų aukščio Barboros Žagarietės skulptūros pastatymui Žagarėje Švėtės upės pakrantėje Senosios Žagarės bažnyčios kalvelės papėdėje. Šviesaus atminimo skulptoriaus R. Kvinto darbus tęsia jo kolega Mindaugas Šnipas ir architektas Tauras Budzys.
 
 
Skulptūros gamybai, medžiagoms, skulptoriaus darbui apmokėti iš viso reikalinga 30450 eur. Į šią sumą nėra įtrauktas autorinių teisių mokestis.
 
Šiai dienai (š.m. gruodžio 1 d.) surinkta iš viso 16 625,20 Eur.
Iš jų:
2020 m. Žagarės vyšnių festivalio „Stebuklais tikime“ bilietus 13 885,20 Eur;
visų prisidėjusių dėka suaukota jau (iki š.m. gruodžio 1 d.) 2750,00 Eur.
 
Taigi, šiai dienai skulptūros pastatymui dar trūksta 13 814,20 Eur. Kviečiame padėti mums, kad šis skaičius ilgainiui taptų 0, o Senosios Žagarės bažnyčios papėdę papuoštų skulptūra Barborai Žagarietei.
 
Norime pasidžiaugti, jog prie Barboros skulptūros pastatymo jau prisidėjo net 46 Žagarės kraštui neabejingi piliečiai. Tad artėjant gražiausioms metų šventėms kviečiame dalintis gerumu ir prisidėti prie mūsų kraštą garsinančio projekto. Tikime, kad bendru susitelkimu galime įvykdyti didelius darbus, žingsnelis po žingsnelį gražinti savo mylimą miestą.
 
 
Prisidėti prie skulptūros Barborai Žagarietei pastatymo galite pervesdami lėšas į Žagarės regioninio parko direkcijos sąskaitą LT557300010002498950, esančią AB banke „Swedbank“, banko kodas 73000, mokėjimo paskirtyje nurodydami „parama Barborai“. Aukos dydis visiškai nesvarbus, pagal kiekvieno galimybes. Jei nenaudojate elektroninės bankininkystės, susisiekite tel. 842660809 su Žagarės regioninio parko direkcija, ir sutarsime, kaip Jums patogiu būdu galite prisidėti prie skulptūros pastatymo.
 
Pasidalinkite šia žinia su draugais, pažįstamais, kaimynais. Padėkite mums skleidžiant šią žinią apie Dievo Tarnaitės Barboros Žagarietės įamžinimą.